Portrætter        Reportager        Baggrundsartikler        Nyhedsartikler

 

Dagens mand i iscreme


På Vebbestrup Flødeis laver man Skandinaviens bedste is, men det

er ikke noget, der ændrer det store på forholdene hos isparret Leif og Mona Christensen. 


Trøstesløst er her sådan en ulden novemberdag nord for Hobro, i Vebbestrup, hvor bageren er lukket, og våbensmedjen vist aldrig har haft åbent. Men indenfor i rødstenshuset, hvor ismejeriet holder til, er der liv. Og glade dage, kunne man vel tilføje. For Vebbestrup løb med medaljer-ne på Landsmejeriudstillingen fornylig. Mejeriets soft-ice-mix, der er grundstenen i al isproduktionen, fik 1. præmie i såvel den danske som den skandinaviske konkurrence.


"Det er ingen hemmelighed, at vi er glade for udmærkelsen. Især fordi vi altid har været tæt på og ikke har ændret det mindste i opskriften fra år til år," lyder det med jysk sindighed fra mejeriejer Leif Christensen .


Sammen med sin kone Mona driver han nu på 15. år Vebbestrup Flødeis. Mejeriet var oprindeligt et smørmejeri, men efterhånden som smørmejerierne kom ind under MD Foods og vandt stordriftsfordele, kunne det ikke længere gå at være et selvstændigt smørmejeri.


"Der var simpelthen ikke penge i smørret, og da vi ikke ønskede at komme med i et stort selskab, måtte vi gøre noget. Og det blev så nicheproduktion af is, vi sprang ud i,"   siger Leif Christensen, der bortset fra et lille smut til Sædager Mejeri har været på Vebbestrup, siden han startede der som arbejdsdreng i 1975.


Rigtige bananer

Nichen har man holdt fast i på Vebbestrup Flødeis. Den helt store sællert er den personlige islagkage, som kreeres og pyntes efter kundernes egne ønsker. Især påtrykte - og spiselige - isfotos af konfirmanden er populære. Iskager formet som vugger eller bamser ryger over disken, når barnedåben skal fejres.


Det er typisk folk fra lokalområdet, der bestiller is hos Leif, men der kommer også handlende langvejs fra og besøger butikken, der ligger i tilknytning til mejeriet. Salget i butikken udgør dog kun ca. 10 pct. af det totale salg. Resten hentes i salg af is i eget navn til diverse købmænd og supermarkedskæder samt private label-produkter for blandt andre Coop og en sukkerfri is til De Danske Vægtkonsulenter.


"Uanset hvilken type is det drejer sig om, fastholder vi de håndværksmæssige traditioner," siger Leif Christensen, mens han viser rundt i det lille produktionslokale.


På mejeriet er en håndfuld medarbejdere, heriblandt sønnen Jimmi, der også er mejerist, i fuld sving med at lave Skandinaviens bedste is.


"Vi undgår syntetiske smagsaromaer og bruger udelukkende rene råvarer såsom god vanilje og rigtige bananer i stedet for essens. Vores størrelse gør desuden, at vi hurtigt kan omstille vores produktion. Vi kan gå fra små bægre is til de helt store islagkager på ingen tid," fortæller Leif Christensen.


Må ikke blive større

Står det til chefen, skal Vebbestrup Flødeis ikke blive meget større end i dag.


"Vi har de markedsandele, vi må have for de store. Lige nu laver vi jo nok de varer, som de ikke gider have noget med at gøre, men bliver vi meget større, bliver de store spillere jo også mere aggresive," lyder forklaringen fra mejeriejeren.


Leif Christensen pointerer samtidig, at han er meget godt tilfreds med forholdet til de store, især til Arla Foods.


"Det er jo meget fint i dag, at vi kan købe præcis den mængde fløde fra Arla, som vi har brug for. Det vil aldrig kunne gå at have egne andelshavere og dermed også bøvlet med at få solgt overskydende mælk fra."


Når Leif Christensen bliver bedt om at præcisere, hvorfor Vebbestrup Flødeis har succes, lyder forklaringen:


  "Vi bruger vores jyske fornuft og fifler os lidt frem til, hvad folk mon efterspørger. Måske introducerer vi en ny smag hvert andet år eller lignende. Men ellers ændrer vi ikke på det store." 



© Steffen Moestrup og fagbladet mejeri

Leif Christensen laver Skandinaviens bedste flødeis.

Foto: Steffen Moestrup