Portrætter        Reportager        Baggrundsartikler        Nyhedsartikler

 

IT skal være ven med miljøet


Tendensen går klart i retning mod en mere miljøvenlig IT. Og der er gode muligheder for, at Danmark kan blive en væsentlig eksportør af grøn IT.


IT er en skurk, når det gælder miljøet. Nye udregninger viser, at IT samlet set bidrager med ligeså meget CO2-udledning som flyindustrien. Derfor er der i disse år stor fokus på at gøre IT grønnere, og Danmark skal være foregangsland, hvis det står til regeringen.


– Danmark har jo allerede bevist kompetencer indenfor energi og miljø, og da vi også er en af verdens førende IT-nationer, vil jeg gerne lægge op til, at grøn IT bliver et af vores fokusområder fremover, siger videnskabsminister Helge Sander, som netop er ved at udarbejde anden udgave af en handlingsplan for anvendelsen og udviklingen af grøn IT.


– Grøn IT kan for eksempel handle om at udvikle teknologi til brug i videokonferencer, som jo er bæredygtigt, fordi vi så skal transportere os mindre. Grøn IT kan også være noget så basalt som at udvikle mere miljøvenligt dataudstyr, siger ministeren.


Hos GreenTech på Innovationlab i Århus er man i fuld gang med at følge op på nogle af ministerens visioner.


– Vi arbejder meget med bevidsthedsskabende teknologier, hvor man i stedet for at tvinge folk til eksempelvis at spare på vandet, gør dem opmærksomme på vandforbrug ved at lade vandhanen selv berette om sit forbrug, fortæller René Laursen, chefanalytiker hos GreenTech.


René Laursen tror, at danske virksomheder især på softwaresiden har gode muligheder for at blive eksportør af grøn IT.


– Et eksempel på grøn IT, når det gælder software, er et lille GPS-program, som i stedet for at komme med den korteste vej fra A til B, kommer med den mest bæredygtige vej altså den med færrest nedbremsninger og trafiklys, siger René Laursen, som fortæller, at der også på hardwaresiden i disse år kommer mange nye, grønne IT-tiltag.


– Den bærbare computerproducent MSI er eksempelvis for nylig kommet med en bærbar, hvor hele låget består af solceller, der driver computeren, fortæller René Laursen.


© Steffen Moestrup og dagbladet Jyllands-Posten